Odżywianie i suplementacja przy skórze problematycznej

Odżywianie i suplementacja przy skórze problematycznej

Badania przedstawione na kongresie European Academy of Dermatology and Venerology pokazują że ponad połowa Europejczyków zmaga się z problemami skórnymi. Problemy te mogą mieć różne podłoża. Te na które mamy wpływ to oczywiście odżywianie i suplementacja – co zatem możemy zrobić aby zadbać o swoją skórę i dostarczyć jej odpowiednich składników?

Przede wszystkim należy zacząć od badań – powinniśmy dowiedzieć się czy mamy jakieś niedobory lub alergie. Należy również zbadać hormony, ponieważ zaburzenia w obrębie działania układu hormonalnego polegające na wzroście lub spadku stężenia niektórych hormonów przyczyniają się do wzmożonej pracy gruczołów łojowych i nadprodukcji sebum. 

Kolejnym krokiem powinno być uważne przyjrzenie się swojej diecie:

Nabiał

Według obserwacji naukowych duża podaż mleka oraz przetworów mlecznych prowadzą do podwyższania poziomu insuliny oraz czynnika wzrostu IGF-1, co przekłada się na nasilenie łojotoku.1

Słodycze 

Wyrzut insuliny w organizmie po zjedzeniu słodyczy może przekładać się na niekorzystne wahania hormonalne co z kolei prowadzi do nadmiernej pracy gruczołów łojowych.1

Żywność przetworzona, fast food

Dlaczego tak się dzieje? Tego typu produkty mają w sobie zazwyczaj bardzo dużo soli, która sprawia, że nasze gruczoły łojowe zaczynają pracować intensywniej. Zawierają też w sobie spore ilości cukru, substancji konserwujących oraz tłuszczu. Ponadto w większości tego typu żywności nie dostarczamy naszemu organizmowi zbyt wielu wartości odżywczych i witamin. 

Suplementacja – na co postawić i dlaczego?

Ekstrakt z pestek winogron

Zawiera związki pochodzenia naturalnego zwane OPC. OPC czyli inaczej proantocyjanidyny zawierają liczne grupy -OH, które są odpowiedzialne za ich wysoką aktywność antyoksydacyjną.2 Procyjanidyny wykazują także działanie osłonowe w stosunku do witaminy C i E.3

Często obserwowanym efektem towarzyszącym suplementacji OPC jest poprawa wyglądu i zdrowia skóry. OPC wykazuje także właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne, a także zdolność zapobiegania szkodliwym skutkom promieniowania UV.

Camu Camu 

To krzew wywodzący się z puszczy amazońskiej. Jego owoce wykazują właściwości wirusobójcze, przeciwzapalne, a także pobudzające produkcję kolagenu.5

Witamina C 

Badania wskazują, że witamina C posiada korzystny wpływ na likwidację przebarwień na skórze oraz poprawia jej jędrność, sprężystość i uwodnienie.6

Witamina A

Witamina A odpowiada za normalizację wydzielania łoju oraz stan nawilżenia skóry. Posiada także udowodnioną, ochronną rolę w  stosunku do promieni UV.4 Bierze udział w procesie odbudowy skóry i nabłonka, syntezy hormonów kory nadnerczy oraz złuszczania naskórka.7 

Witamina D

Wyniki badań wskazują, że niedobór witaminy D może mieć znaczenie w patogenezie zmian trądzikowych.8 Uznaje się, że za powstawanie trądziku odpowiedzialna jest między innymi bakteria gram dodatnia (Propionibacterium acnes), która stanowi florę fizjologiczną skóry. Jej rozrost może być jednak hamowany przez witaminę D.9

Cynk

Badania wskazują, że u pacjentów ze zmianami trądzikowymi potwierdzone zostały niedobory cynku, a włączenie suplementacji tym pierwiastkiem poprawiało stan skóry.10

Niacyna (inaczej nikotynamid lub witamina B3)

W badaniach in vitro wykazano, że niacyna może wpływać hamująco na wydzielanie sebum. Nikotynamid ma również działanie złuszczające i przeciwzapalne.11

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy jest naturalnym składnikiem skóry, odpowiedzialnym za jej odpowiednie nawilżenie. Suplementacja kwasem hialuronowym może pozytywnie wpływać na jakość skóry oraz stawów. 

 

Wszystkie powyższe składniki znajdziesz w naszym suplemencie diety Skin Rescue

    العودة إلى المدونة

    محتوى قابل للطي

    الببليوغرافيا

    1. https://www.wiadomoscidermatologiczne.pl/artykul/insulinoopornosc-w-przebiegu-tradziku-pospolitego
    2. Ariga T. وظيفة مضادات الأكسدة، والعمل الوقائي ضد الأمراض والاستفادة من بروانثوسيانيدينس. العوامل الحيوية 2004؛ 21: 197-201
    3. فيرنين، م.م. فيلدي، A. مورين، J. F. "Retinpopathies et O.P.C" بوردو ميديكال، (16)11. 1978. ص 1467-74.
    4. باجشي دي، جارج إيه، كرون آر إل، دبليو إس بي. قدرات الكسح الجذور الحرة للأكسجين من الفيتامينات C و E، ومستخلص بذور العنب بروانثوسيانيدين في المختبر. ريس كومون مول باثول فارماكول 1997؛ 95: 179-19؛
    5. خايمي بايفا لوبيز أغيار، فرانسيسكا داس شاغاس دو أمارال سوزا، فاكهة كامو-كامو الفائقة (Myrciaria dubia(H.B.K) McVaugh) في مراحل نضج مختلفة، "المجلة الأفريقية للبحوث الزراعية" 2016، المجلد. 11(28)
    6. باربوسا إن إس، كالاجي أن. استخدام CAM في الأمراض الجلدية. هل هناك دور محتمل للعسل والشاي الأخضر وفيتامين سي؟ مكمل؛ 20: 11-5. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388113000911.
    7. غاوفيكي جيه، هرينيويكي إل [أحمر]. Żywienie człowieka - Podstawy nauki o sywieniu. توم آي وارسزاوا: Wydawnictwo Naukowe PWN؛ 2003. شارع. 152، 198-200، 241، 245، 258-260، 281، 285، 289، 293.
    8. جبل يلدزغورين، توجرال إيه كيه. دليل أولي على نقص فيتامين د في حب الشباب العقدي. أمراض الجلد والغدد الصماء [المسلسل على الإنترنت] 2014 [تم الاستشهاد به في 25 نوفمبر 2015]؛ 6(1). http://www.tandfonline.com/doi/full/10.4161/derm.29799. 12. مصطفى و ز، حجازي ر. فيتامين د والجلد: التركيز على علاقة معقدة: مراجعة. ي Adv الدقة. 2015;6(6):793-804.
    9. مصطفى و ز، حجازي ر. فيتامين د والجلد: التركيز على علاقة معقدة: مراجعة. ي Adv الدقة. 2015;6(6):793-804.
    10. Placek W. Dieta w chorobach skóry. لوبلين: ويداونيكتو تشيليج؛ 2015. شارع. 201.
    11. محمد ر، نمازي إم دي. نيكوتيناميد في الأمراض الجلدية: ملخص كبسولة. إنت J ديرماتول. 2007;46(12):1229-31.